miércoles, abril 04, 2012

JORDI ARASA: El sotsinspector que detenia persones discapacitades

http://www.racocatala.cat/forums/fil/157989/altre-mosso-exemplar-sotsinspector-jordi-arasa
http://www.setmanaridirecta.info/noticia/jordi-arasa-sotsinspector-que-detenia-persones-discapacitades


Jordi Arasa, sotsinspector de les ARRO (Àrea de Recursos Regionals Operatius) dels Mossos d'Esquadra a Barcelona, és l'agent responsable de la detenció kafkiana que es va produir ahir contra una persona discapacitada. José Miguel Esteban Lupiañez circulava al vespre, en cadira de rodes, en la manifestació de solidaritat convocada a Barcelona per protestar contra l'empresonament de 4 joves rere la vaga general. Esteban Lupiañez transitava per la vorera del carrer Rosselló, entre els carrers Entença i Vilamarí. Per la mateixa vorera, va maniobrar una furgoneta de les ARRO (mossos) que, avançant, es va situar darrera el ciutadà.
De seguida, el sotsinspector de les ARRO, que anava a peu davant de la furgoneta, va intentar empényer la cadira de rodes cap a la calçada. La cadira, mecanitzada, ho va impedir. En aquell moment, l'agent va donar cops de mà al cos del ciutadà i, en un estira-i-arronsa, sel va endur, en sentit contrari, cap a la paret. Finalment el va agafar a pes i el va introduir de cop i en volandes dins el furgó antiavalot. La furgoneta va marxar i la cadira va quedar, buida, abandonada, enmig del carrer. Esteban Lupiañez va quedar detingut i fou traslladat a la comissaria de Les Corts.
Habeas corpus i denuncia ciutadana
Allà es van desplaçar, acabada la manifestació, diversos ciutadans, que van retornar la cadira de rodes i la van lliurar als Mossos d'Esquadra. Poc després, passades les onze de la nit, set d'aquests ciutadans van acudir als jutjats de guàrdia de la Ciutat de la Justícia per interposar denúncia contra la policia autonòmica pels fets presenciats. Entre les set persones que la van interposar hi figura Eva Fernàndez, expresidenta de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB).
Un cop fets els tràmits, el jutge de guàrdia els va comunicar que requeriria d’immediat als Mossos les claus de casa del detingut per a que la seva esposa, que resta sola a casa i pateix una greu malaltia terminal, pogués ser atesa per un infermer. L'advocat del detingut estudiava presentar a aquelles hores un habeas corpus, recurs contra la detenció il·legal, però finalment els mossos van accedir a deixar-lo en llibertat amb càrrecs de desordres públics, a quarts de dues de la matinada. Abans de fer-ho, però, la víctima va exigir ser reconeguda per un metge, ja que, a més, va denunciar haver estat agredit, cosa que farà constar a la denúncia pertinent.
Criticat des de dins i agressor el 27-M
El sotsinspector, criticat fins i tot des de dins del mateix cos de Mossos d'Esquadra per la seva praxi policial i amb veus que reclamen fa temps el seu trasllat o degradació professional, és al darrera de diversos episodis d'abús de la força, violència gratuïta i xuleria desbocada. Es dóna la circumstància que Jordi Arasa, amb número de placa professional 4364, és l'únic agent identificat que consta a la querella presentada per 57 ferits en les càrregues policials del 27 de maig de 2011, recentment arxivada. En aquella operació, Arasa va protagonitzar les pitjors escenes de violència policial contra persones que protestaven pacíficament, amb cops absolutament gratuïts. El 2006, a Esplugues de Llobregat, el mateix agent va ser qui va ordenar la polèmica càrrega contra un grup de manifestants, amb famílies i canalla, que protestaven contra el Pla Caufec. Fruit de les crítiques socials i veïnals que van suscitar aquells fets, Arasa va ser traslladat del Baix Llobregat al Barcelonès.

No hay comentarios: